Actueel
Lettertypes/grootte

Van 6 tot 10 maart 2023 houden we samen met FCSOD en VSOA sensibiliserings- en protestacties. Een week lang zetten we in gemeeschappelijk vakbondsfront de openbare diensten in de kijker en onderstrepen het belang om te blijven investeren in de publieke sector. Doe mee en steun onze acties.

Openbare diensten zijn belangrijk, onmisbaar, en ze maken inherent deel uit van onze welvaartstaat. Toch belanden ze elke keer weer veel te gemakkelijk in het verdomhoekje. Er wordt op bespaard, ze worden geprivatiseerd, afgebouwd, niet serieus genomen,…

Voor iedereen toegankelijk

Sterke openbare diensten maken het voor iedereen mogelijk om te kunnen genieten van basisdiensten zoals zorg, onderwijs, veiligheid of mobiliteit. In plaats van ze af te bouwen, moet er net in – het personeel van – de openbare diensten worden geïnvesteerd. Om het personeelstekort in bepaalde essentiële sectoren op te lossen, dringen aantrekkelijke loon- en arbeidsvoorwaarden zich op.

Ambtenarenpensioen = eerlijk pensioen

Neem bijvoorbeeld de overheidspensioenen. Het afgelopen decennium werd er al fors ingegrepen in het overheidspensioenstelsel, wat werken in de openbare sector minder aantrekkelijk heeft gemaakt en zo personeelstekorten heeft veroorzaakt. Het pensioen van alle ambtenaren – statutaire en contractuele – moet net worden versterkt.

Sociaal overleg

We roepen de regeringen op om te zorgen voor sterke openbare diensten. Eerst en vooral door samen met de vakbonden goede en ambitieuze akkoorden af te sluiten. Want het sociaal overleg zit in het slop. Enkel door sterke akkoorden te maken en die ook uit te voeren, kan de openbare sector erop vooruitgaan en dus bij afgeleide ook de rest van de samenleving.

Perscontacten

Chris Reniers - vicevoorzitter federale ACOD
François Fernandez-Corrales - algemeen voorzitter VSOA
Koen De Mey - voorzitter FCSOD

Praktisch voor LRB

Actie brandweer op 7 maart

Acties Internationale vrouwendag op 8 maart

Actie '5 voor 12' met algemene staking op 10 maart: 

Pamfletten

pdf Pamflet Staking 10 maart 2023 algemeen (321 KB)  ACOD

pdf Pamflet Staking 10mrt23 OVL (431 KB)

pdf Pamflet Staking 10mrt23 OVL wit (281 KB)

pdf Pamflet Staking 10mrt23 LIMB (432 KB)

pdf Pamflet recht op OD 10mrt23 (283 KB)

pdf Pamflet pensioen mrt2023 (405 KB)

pdf 20230301 actieweek openbare diensten flyer acod acv vsoa(1) (256 KB)


Verspreiding buttons #STOPAGRESSIE