Actueel
Lettertypes/grootte

Op de vergadering van 10 november 2022 legt minister Somers twee voor onze sector belangrijke dossiers voor aan de Vlaamse Regering. We laten dit niet zomaar passeren. Lees het persbericht van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Brussel, 9 november 2022

Tijdens de vergadering van de Vlaamse Regering op 10 november 2022 wordt door minister Bart Somers de principiële goedkeuring gevraagd over twee dossiers. Het betreft een decreet met betrekking tot het ontslag van een statutair personeelslid en een besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een nieuwe rechtspositieregeling voor het personeel van de lokale en provinciale besturen.

De Vlaamse Regering legt hiermee een akkoord tussen werkgevers en werknemers over een nieuwe rechtspositieregeling naast zich neer. De Regering verwerpt de resultaten van het sociaal overleg. Het betekent ook het einde van een gemeenschappelijk personeelsbeleid: de lokale besturen gaan 30 jaar terug in de tijd. Het gemeenschappelijk personeelsbeleid wordt ingeruild voor een mijnenveld waar politieke willekeur, concurrentie en opbod tussen lokale besturen klaarliggen.

Over het ontslagdecreet kunnen we kort zijn: het ontslag mogelijk maken van statutairen om gelijk welke reden en de arbeidsrechtbanken bevoegd maken doorstaat een juridische toetsing niet. De achterliggende agenda van verregaande privatiseringen en uitbestedingen of andere reorganisaties verwerpen we fundamenteel. We zien hierin de natte droom van sommige politici om bijvoorbeeld provinciebesturen te ontmantelen.

Met deze twee dossiers blaast de Vlaamse Regering het sociaal overleg helemaal op. De arrogantie van de onderhandelaars van de Vlaamse Regering is beledigend en kwetsend voor alle lokale en provinciale personeelsleden.

In gemeenschappelijk vakbondsfront zullen we heftig reageren tegen deze wansmakelijke vertoning van de Vlaamse Regering. Op 10 november 2022 zullen we vanaf 10u00 met een delegatie aanwezig zijn aan het Martelarenplein 19 te Brussel, waar de vergadering van de Vlaamse Regering zal plaatsvinden. Hopelijk nemen enkele ministers eindelijk hun verantwoordelijkheid op.

Meer info?

Willy Van Den Berge, federaal secretaris ACOD LRB - 0473 97 00 60 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Christophe Vandenbulcke, nationaal secretaris ACV Openbare Diensten - 0479 29 05 20
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Serge Meeuws, technisch adviseur VSOA lrb regio Vlaanderen - 0475 87 93 96
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Download pdf 20221110 Persbericht actie VlaamseRegering (337 KB)