Uncategorised
Lettertypes/grootte

Om tekst- en beeldmateriaal in publicaties te gebruiken, moet je rekening houden met de privacy wetgeving en bescherming van auteursrechten.

Auteursrechten

Wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten. Het auteursrecht berust bij de maker van een kunst- of literair werk. Enkel de schepper/auteur heeft zeggenschap over het bekend maken, het reproduceren, het vertalen, bewerken, uitlenen, enz. van zijn creatie. Als zijn werk door anderen (commercieel) gebruikt wordt, dan heeft hij recht om daarvoor vergoed te worden. De gebruiker betaalt dan auteursrechten. Het auteursrecht geldt tot 70 jaar na het overlijden van de auteur.

Deze wet voorziet wel in een citaatrecht:

"Artikel 21. Korte aanhalingen uit een werk dat op geoorloofde wijze openbaar is gemaakt, ten behoeve van kritiek, polemiek of onderwijs, of in het kader van wetenschappelijke werkzaamheden maken geen inbreuk op het auteursrecht, voor zover geschiedt overeenkomstig de eerlijke beroepsgebruiken en het beoogde doel zulks wettigt. De aanhalingen bedoeld in het vorige lid moeten de bron en de naam van de auteur vermelden."

Als je syndicale standpunten kracht bij zet door gebruik van uitspraken, artikels, interviews of studie van anderen, vermeldt dan altijd duidelijk je bron.

Reeds sinds 1887

De basis van het auteursrecht is de Berner Conventie voor de bescherming van werken van letterkunde en kunst. Dit verdrag werd in 1886 ondertekend door België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Tunesië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Het trad op 5 december 1887 voor die landen in werking. Sinds 2018 maken er 176 landen deel uit van de Berner Unie. (Info Wikipedia)

Wat val niet onder auteursrechterlijke bescherming?

  • Administratieve documenten: interne notés, notuelen van vergaderingen, aankondigingen, werkplannen,....
  • Akten van de overheid: wetten decreten, ordonnanties, parlementaire documenten, koninklijke en ministriële besluiten, ministeriële omzendbrieven, richtlijnen, verordeningen, mededelingen, aanbevelingen, groenboeken, (voor)ontwerpen van dergelijke besluiten en handelingen, vonnissen en arresten, notariële akten, het Belgisch Staatsblad...
  • Statistieken, jaarverslagen, activiteitenverslagen,...
  • Documenten en omzendbrieven van verenigingen en organisaties aan hun leden.
  • Uittreksels uit een telefoonboek of een cataloog.
  • Werken waarvan de auteur meer dan 70 jaar overleden is.
  • Wat niet uitgedrukt is in een concrete vorm: ideeën, gedachten, principes, methodes, theorieën, opvattingen, algoritmes,...

Tip: Maak gebruik van materiaal waarbij de auteur/maker het werk vrij ter beschikking stelt en afziet van auteursrechten (open source).