Actueel
Lettertypes/grootte

1 mei 2020 was ongewoon. Een strijddag vanuit je kot. Geen optocht. Geen drukgevulde straten. Geen hecht feest onder familie, vrienden en strijdmakkers. We hadden op beter gehoopt, maar 2021 gaat door onder eenzelfde coronagesternte. Het duurt nu al meer dan een jaar en gewoon worden wij het niet. En dat is maar goed ook, want mensen zijn sociale wezens. Dat voelen we vandaag sterker dan ooit. 1 mei blijft onze feest- en strijddag. Corona of niet. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een geslaagde 1 mei. 

Een rijke geschiedenis en nog steeds actueel

1 mei ontstond uit de strijd voor de 8-urendag, kwam overgewaaid uit Noord-Amerika en werd overgenomen door de 2e Internationale in Parijs. 
In 1921 kreeg deze strijd zijn beslag in België toen de 8-urendag bij wet van kracht werd. Een 100-jarig jubileum dat we door corona niet met veel luister kunnen vieren.
Maar misschien is het beste eerbetoon het verder zetten van deze strijd. Toen ging het om 8 uur werken en recht op 8 uur rust en 8 uur vrije tijd.
Vandaag gaat het om het begrenzen van flexibiliteit, het afbakenen van thuiswerk en vrije tijd, het recht op digitale deconnectie, enz.
De coronacrisis drijft ons tot het uiterste. Na corona moeten we dit dringend weer bijstellen. 

Lees meer over de historiek van 1 mei.

Het programma

Film, quiz, online debat, radioshow of coronaproof wandelen: kijk hier voor de aanloop, vooravond en het volledige programma van 1 mei 2021.

Oefen de Internationale

Oefen alvast de Internationale, het strijdlied van de internationale arbeidersbeweging. Door de Internationale te zingen, voelen we ons verbonden met elkaar en met de internationale arbeidersbeweging.