Foto: Pixabay

IGS
Lettertypes/grootte

ACOD LRB ijvert al jarenlang voor de opwaardering van de lonen in onze sector. Samen met het ABVV willen we een minimumloon van 14 euro per uur. Werkgevers bestempelen onze looneisen steeds als onrealistisch en onhaalbaar. Maar hoe realistisch of haalbaar is het om met een karig loon te leven? Lees het verhaal van Kenny.

De 29-jarige Kenny is een afvalophaler uit het Leuvense en woont al enkele jaren alleen op een klein huur-appartementje in een pover appartementsblok. Natuurlijk droomt ook Kenny ervan dat hij later een eigen huis zou kunnen kopen, liefst van al met partner en kinderen. Maar ondanks dat hij ontzettend hard werkt, met elke dag verschillende kilometers in zijn benen en tonnen afval op zijn rug, lijkt zijn droom elke dag minder realistisch.

Ondanks de zware arbeid en de risicos die verbonden zijn met hun beroep worden Kenny en zijn collega-vuilnismannen betaald op E-niveau. Voor Kenny komt dat erop neer dat er naast de maandelijkse kosten amper iets over blijft. Wanneer er eens een onverwachte kost bijkomt, zoals bijvoorbeeld herstellingen aan zijn brommer (een auto is te duur), zit hij met zijn handen in het haar. Ook voor verwachte kosten, zoals de jaarlijkse verzekeringen en wegentaks, moet Kenny gedurende het hele jaar door proberen wat opzij te zetten.

Dit betekent ook dat Kenny al verschillende jaren niet meer met vakantie kan gaan. Zelfs eens iets gaan eten op restaurant of iets niet-noodzakelijk kopen, is niet mogelijk in zijn wereld want dan maakt hij voor zichzelf een financiële put die hij nog maanden moet zien te verteren. Naast de fysieke en materiele ongemakken tast dit ook zijn zelfbeeld en psychosociaal welzijn aan.

Netto maandloon: 1507,30 [incl. premies]

ACOD LRB eist boter bij de vis voor essentiële beroepen!