Foto: Matthias Groeneveld via Pixabay

Brandweer
Lettertypes/grootte

Brandweermensen worden steeds vergeten in de eerstelijnsstrategie van de regering. Ze krijgen geen voorrang op vaccins, corona is voor hen geen beroepsziekte en ze kunnen blijkbaar geen thuiswerk doen als ze in quarantaine moeten. Toch zijn er voor brandweermensen sinds de start van de coronacrisis heel wat risico’s bijgekomen. Dat willen we duidelijk maken aan de regering door massaal mailtjes te sturen.
Doe mee!

Onze brandweermensen staan elke dag paraat. Ook nu, tijdens een wereldwijde pandemie, is dat het geval. En corona maakt de job allesbehalve gemakkelijker.

Tevergeefs hebben we geprobeerd om die problematiek onder de aandacht van de beleidsmakers te brengen. We hebben hen meermaals gecontacteerd, maar het mocht niet baten.

Daarom roepen we nu brandweermensen én sympathisanten op om een mailtje te sturen naar de:

  • minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  • minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • premier Alexander De Croo - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Kopieer de voorbeeldtekst, pas aan of schrijf zelf een boodschap.

Voorbeeldtekst:

Mijnheer, mevrouw
Ik werk bij de brandweer en doe mijn job met hart en ziel.
Als je tijdens het uitoefenen van je job risico loopt, verwacht je toch enige ondersteuning wanneer het mis gaat. Sinds de start van de coronacrisis zijn er voor brandweerlui heel wat risico's bijgekomen. Wanneer we mensen ophalen, wanneer we mensen bevrijden, bij een evacuatie op hoogte ... staan we telkens letterlijk dicht bij de mensen.
De zware procedures beginnen te wegen, hele posten vallen soms uit, collega's worden ziek en ik mag er niet aan denken dat ik mijn familie zou besmetten. Ik weet niet hoe lang ik dit nog ga volhouden.
En toch is de vaccinatie van brandweermensen geen prioriteit, word ik niet als eerstelijnsmedewerker beschouwd voor beroepsziekten en val ik buiten tegemoetkomingen die anderen wel als erkenning voor hun inzet krijgen.
Ik kan evenmin thuiswerk doen wanneer ik verplicht in quarantaine word gezet. Zo ga ik er niet alleen financieel op achteruit, maar riskeer ik overuren en verlof te moeten gebruiken.
De brandweer wordt steeds vergeten en niet meegeteld bij de anderen die in de frontlinie staan. Ik ben dan ook diep ontgoocheld, verontwaardigd en boos!
Ik vraag via deze weg dringend uw aandacht voor onze inzet.
In een laatste hoop op begrip en de nodige actie.
Hoogachtend,