Brandweerzone voert cijnskiesrecht in bij de verkiezingen van 13 oktober 2024

Persbericht

De Vlaamse overheid bespaart tegenwoordig kosten noch moeite om iedereen ervan te overtuigen om op 13 oktober naar het stemhokje te gaan nu de stemplicht is afgeschaft. Toch wordt het sommigen onmogelijk gemaakt te gaan stemmen, nu de stemplicht door stemrecht wordt vervangen.

Minister van Binnenlands Bestuur Lydia Peeters (Open VLD) schuwde de grote woorden niet: “Dwang kent geen plaats in een democratie. We leggen de verantwoordelijkheid waar ze hoort: bij de burger zelf. We verplichten burgers niet langer om te gaan stemmen bij de lokale verkiezingen. Indien je niet wil gaan stemmen, hoef je dat ook niet te doen. Weet wel dat elke stem impact heeft en van belang is: van belang voor de toekomst van jouw dorp, gemeente of stad. Van belang voor toekomstige generaties. (…).”

“Mooie woorden, maar wat indien je wel wil gaan stemmen, maar je werkgever maakt het je quasi onmogelijk om te gaan stemmen? Wat dan?”, vraagt Gert Vlasselaer, federaal secretaris van ACOD Lokale en Regionale Besturen zich af.

ACOD LRB heeft namelijk weet van een brandweerzone die niet meer de nodige tijd wil geven aan hun operationeel personeel dat dienst heeft op 13 oktober om te gaan stemmen. “Tot nu toe was het namelijk zo dat alle brandweermannen en -vrouwen die dienst hadden op de dag van een verkiezingen, en die zelf wilden gaan stemmen (dus niet via volmacht), dit konden doen. De brandweerzones zorgden ervoor dat er intern een regeling werd getroffen zodat dit mogelijk was.” verduidelijkt Vlasselaer.

In een dienstmededeling van de brandweerzone Vlaams-Brabant West laat de zone aan de collega’s die dienst hebben op 13 oktober 2024 weten dat nu de stemplicht is afgeschaft, men twee keuzes heeft: ofwel stemt men via volmacht ofwel neemt men verlof of recup om te gaan stemmen.

“De optie om dienstvrijstelling te nemen om zelf te gaan stemmen wordt dus afgeschaft. De redenering van de brandweerzone is dat nu de stemplicht afgeschaft is, ze die gebruikelijke dienstvrijstelling ook maar afschaffen. Hierdoor verplicht men de brandweermannen om verlof te nemen om naar het stembureau te kunnen gaan”, stelt Vlasselaer.

Bovendien zal de vraag zijn of diegenen die verlof aanvragen dit dan ook effectief zullen krijgen? De werkgever zal dus bepalen wie wel en niet mag gaan stemmen. Dit is op een slinkse manier groepen mensen uitsluiten van het kiesgebeuren. Enkel als men verlof inlevert, en de werkgever keurt het goed mag men gaan stemmen, anders niet. Dit is een terugkeer naar het cijnskiesrecht. Diegenen die betalen met verlof of recup mogen gaan stemmen, de rest niet.

Het is opmerkelijk dat net een brandweerzone, die bestuurlijk geleid wordt door burgemeesters, dit invoeren. Burgemeesters die net tijdens deze lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 terug verkozen willen geraken. Bovendien druist het volledig in tegen alle inspanningen die de Vlaamse overheid doet om burgers te overtuigen om te gaan stemmen en ook wat in de memorie van toelichting staat bij het decreet van 16 juli 2021. Daarin wordt gesteld dat de afschaffing van de opkomstplicht ‘niet [betekent] dat de kiezer niet mag aangemoedigd worden om te gaan stemmen. Het blijft voor elke kiezer immers belangrijk dat hij zijn democratisch recht om zijn stem uit te brengen, uitoefent.’

Meer informatie? 

Gert Vlasselaer – federaal secretaris ACOD LRB – 0478 66 41 18 / gert.vlasselaer@cgspacod.be

Meer weten over de strijd voor algemeen stemrecht in België

Pin It on Pinterest