Brussel, 9 mei 2025 – Tijdens de week van het afvalteam, van 2 tot en met 8 juni, voert ACOD LRB een campagne om aandacht te vragen voor de belastende werkomstandigheden van het personeel in de afvalophaling en -verwerking. Door de almaar extremere zomers met hoge temperaturen en aanhoudende droogte wordt het fysieke werk steeds zwaarder. Daarnaast is er een toename van verbaal en fysiek geweld tegenover onze medewerkers, wat ook mentaal hard doorweegt. ACOD LRB vraagt om deze moeilijke arbeidsomstandigheden te verbeteren en alleszins voor voldoende waardering te zorgen voor deze medewerkers via verloning, eindeloopbaanbeleid en pensioen.
Extreme weersomstandigheden, belastend werk
Afvalverwerking is essentieel voor onze gezondheid en onze leefomgeving. Maar wanneer je dagelijks tonnen afval moet ophalen in straten waar het asfalt zindert van de hitte, wordt dit werk nog veel zwaarder. Extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, langdurige droogte of hevige regenval verhogen ook de kans op gezondheidsproblemen en arbeidsongevallen. Deze weersomstandigheden nemen toe door de klimaatverandering en tonen aan dat klimaatadaptatie ook op de werkvloer dringend nodig is.
De afvalverwerkingssector speelt een cruciale rol in het beheersen van de gevolgen van de klimaatverandering, onder meer bij het verwerken van afval bij droogte, stormschade of overstromingen. Toch blijen de investering in de diensten van het afvalteam achter, terwijl ze net versterkt zouden moeten worden als onderdeel van een doordacht klimaatbeleid. Werknemers in deze sector staan letterlijk in de frontlinie van de klimaatimpact en verdienen daarom structurele ondersteuning, betere bescherming en voldoende personeelscapaciteit.
Agressie is onaanvaardbaar
Toenemende verkeersdrukte en complexiteit bemoeilijken het werk bovendien aanzienlijk. Meer files, drukker stadsverkeer en nieuwe weggebruikers zoals elektrische fietsen, steps en stille wagens verhogen het risico op gevaarlijke situaties. Routeplanningen houden bovendien niet altijd rekening met efficiëntie of veiligheid, wat de druk nog verhoogt.
Agressie van weggebruikers is een groeiend en ernstig probleem. Werknemers krijgen steeds vaker te maken met verbale en fysieke agressie van bestuurders die zich opgejaagd voelen in het verkeer. Scheldpartijen, gevaarlijk rijgedrag, toeteren en zelfs fysieke aanvallen komen voor. Ook de collega’s van de recyclageparken en de medewerkers van onthaal- en klantendiensten krijgen te maken met verbaal en fysiek geweld.
Dit is onaanvaardbaar. Niemand verdient het om bedreigd of mishandeld te worden tijdens het uitvoeren van essentieel werk voor onze samenleving.
Zichtbaarheid voor het afvalteam op de werkvloer en in de samenleving
De afvalinzameling wordt in ons land meestal georganiseerd door steden zelf of als intergemeentelijke samenwerking (intercommunale) tussen middelgrote en kleinere gemeenten. Lokale besturen hebben daardoor zelf de sleutels in handen om de waardering voor de afvalmedewerkers ook écht te tonen.
Echte waardering toon je, naast een compliment of een omhooggestoken duim, door deze essentiële beroepen écht naar waarde te schatten. Voor de ACOD LRB betekent dit:
- Een correcte verloning: opwaardering daar waar de loonschalen nog tot de laagste niveaus van de openbare diensten behoren
- Een degelijk eindeloopbaanbeleid met mogelijkheden tot verkorte loopbaan.
- Een degelijk pensioen na langdurig fysiek en mentaal belastend werk.
Net als bij eerdere edities wil de vakbond ook dit jaar nadrukkelijk aanwezig zijn op de werkvloer. Niet in concurrentie met de uiteenlopende initiatieven van de intercommunales, maar wel met een duidelijke boodschap: “afvalophalers en andere medewerkers in de afvalsector verdienen respect voor hun essentiële werk, immer en altijd”.
Contact: Gert Vlasselaer, federaal secretaris ACOD LRB – 0478 66 41 18
