De Raad van State vernietigt het Koninklijk besluit dat de afbouw van de NAVAP moest regelen. NAVAP staat voor ‘non-activiteit voorafgaand aan de pensionering’ en was de eindeloopbaanregeling voor politiemensen vanaf 58 jaar onder bepaalde voorwaarden.
De afbouw van de NAVAP was de pasmunt die de overheid eiste bij de onderhandelingen voor een nieuw sectoraal akkoord. De regeringsonderhandelaar gaf tegenover de vakbonden toe dat er geen enkele marge was. De boodschap luidde: “als je de eerste fase van de loonsverhoging wil dan moet de NAVAP op de schop”. Dit maakte de onderhandelingen over het uitdoven van de NAVAP tot een loos begrip.
ACOD LRB ging met geen van beide voorstellen akkoord. Wij ijveren voor loonsverhoging en een volwaardige eindeloopbaanregeling voor alle politiepersoneel. De overheid ging daar niet op in en duwde alle voorstellen uit de sectorale onderhandelingen door. Dat dit niet zo hoort, wordt nu bevestigd door de uitspraak van de Raad van State.
Argumentatie
De Raad van State neemt in het arrest een duidelijk standpunt in over “non-onderhandelingen”.
De Raad van State is het namelijk niet eens met het standpunt van de overheid “dat aan de vormvereiste van de onderhandelingsplicht is voldaan door het loutere gegeven dat de afgevaardigden van de representatieve vakorganisaties op regelmatige wijze werden uitgenodigd […] [en] zij de kans kregen hun standpunt kenbaar te maken […].” “Uit de wetsgeschiedenis blijkt immers dat het de bedoeling van de wetgever was om via de onderhandeling de deelnemende partijen samen oplossingen te laten zoeken, wat […] echte gesprekken en een echte discussie vereist met respect voor woord en wederwoord” aldus de Raad.
Bij het niet onderhandelen met de vakorganisaties over zaken waarover wel degelijk onderhandeld moet worden (zoals het administratief statuut) gaat de Raad van State over tot het vernietigen van die beslissingen.
Onderhandelen mag dus niet enkel pro forma zijn.
Gevolgen voor politiepersoneel
Deze vernietiging zorgt ervoor dat de oorspronkelijke NAVAP-regeling opnieuw geldig is. Een aantal mensen, die door de afbouw langer moesten werken, hebben nu de kans om alsnog van het systeem gebruik te maken. De VVSG hoopt op bijkomende middelen voor de politiezones om de meerkost te dragen.
Wat de toekomst van de NAVAP of een andere – betere – eindeloopbaanregeling betreft, is het afwachten wat de nieuwe regering brengt. ACOD blijft uiterst waakzaam gezien rechtse regeringspartijen al openlijk de oorlog verklaarden aan alle regelingen van vervroegde uitdiensttreding.
Belangrijk precedent voor klacht Kaderbesluit Rechtspositieregeling
Op 8 mei 2023 diende ACOD LRB een beroep in bij de Raad van State tot nietigverklaring van het kaderbesluit RPR dat het statuut voor de personeelsleden van de lokale en provinciale besturen regelt.
De argumentatie die wij in ons verzoekschrift geven, is gelijklopend met die beschreven in het arrest over de NAVAP. Ook tijdens de besprekingen in comité C1 over het kaderbesluit RPR was er nooit sprake van echte onderhandelingen. Ook niet van echte gesprekken of discussies met respect voor woord en wederwoord. De overheidsdelegatie weigerde telkens een standpunt in te nemen, waardoor wij als vakorganisatie nooit tot echte onderhandelingen zijn kunnen overgaan. De definitieve teksten werden zelfs nooit opgeleverd.
Er is nog geen uitspraak van de Raad van State, maar het arrest dat het KB over de NAVAP vernietigt, geeft ons hoop op een vernietiging van het kaderbesluit RPR.