Internationale Vrouwendag | EPSU stelt loontransparantie en gelijkheid voorop

8 maart 2025 | Verklaring van EPSU, onze Europese vakbondskoepel voor openbare diensten

(vertaald uit het Engels)

Op deze Internationale Vrouwendag zijn onze gedachten in de eerste plaats bij onze zusters in oorlogs- en bezette gebieden, onder autocratische regimes en bij hen die noodgedwongen hun huis ontvluchten op zoek naar vrijheid en veiligheid.

De voorbije weken is de globale wereldsituatie snel veranderd. Conflicten en risico op conflicten zijn dagelijks gespreksonderwerp. Veiligheid is de topprioriteit van leiders geworden. Als crisissen uitbreken, dan worden vrouwenrechten en gelijkheid het eerst geslachtofferd. Dit kunnen we niet laten gebeuren.

Meer dan ooit moet 8 maart ons eraan herinneren dat wij vechten voor vrede en dat onze kracht ligt in solidariteit en eenheid.  

In de EU is de afkalving van vrouwenrechten al begonnen. Het startte met de beslissing van de Europese Commissie om geen Commissaris voor gelijkheid te benoemen – een duidelijk signaal over waar prioriteiten liggen. Verder stoelt de uitgestippelde richting naar gelijkheid slechts op algemene principes en niet op concrete acties. Het blijft in het ongewisse of gelijkheid gepromoot en beschermd zal worden de komende jaren.

Het gebrek aan betekenisvolle actie is een onderdeel van een bredere verschuiving naar deregulering en vereenvoudiging, waar bedrijfsbelangen voorgaan op sociale en mensenrechten. Als gelijkheid beperkt wordt tot vage principes in plaats van bindende verplichtingen, dan betalen vrouwen het gelag.

Erger nog, de Europese agenda van ‘vereenvoudiging’ is een directe bedreiging van vrouwenrechten in Europa. BusinessEurope, de werkgeversorganisatie, heeft 68 maatregelen voorgesteld om Europa te dereguleren, waaronder het afzwakken van wetgeving. Een voorbeeld hiervan is de Richtlijn voor loontransparantie waarbij de verplichting van loonrapportering vervalt. Als dit doorgaat zullen meer dan 10 miljoen werkende vrouwen de transparantie over hun loon verliezen.

Loontransparantie realiseren vraagt een grote inspanning – aangepast beleid, implementatie van nieuwe systemin om te monitoren, in kaart brengen van de evolutie. BusinessEurope wil deze verplichtingen uitwissen zodat werknemers, vakbonden en overheden werkgevers niet verantwoordelijk kunnen stellen.

Dit is onaanvaardbaar. We roepen Europese regeringen en instellingen op om deze aanval op vrouwenrechten te stoppen, de Richtlijn voor Loontransparantie volledig te implementeren en op die manier gelijk loon voor gelijk werk te versterken.

Vrouwenrechten liggen onder vuur. Ze worden bedreigd door zowel een economisch-gestuurde agenda die winst stelt boven gelijkheid, als door de onstabiele globale conflictsituatie die gelijkheid van de agenda doet verdwijnen. Wij kunnen niet toelaten dat vrouwen als eerste de prijs betalen. Wij staan zij aan zij met alle vrouwen die staken voor hun rechten op 8 maart, in Europa en over heel de wereld – op Vrouwendag, en elke andere dag.

Originele versie (Engels)

Meer info: www.epsu.org

Pin It on Pinterest