Persbericht
In een van de komende maanden zullen normaal gezien de laatste eindpleidooien plaatsvinden voor het Grondwettelijk Hof om het zogenoemde ontslagdecreet al dan niet te laten vernietigen.
Tijdens de vorige legislatuur keurde het Vlaams Parlement op 14 juni 2023 onder aansturing van minister Bart Somers (Open Vld) het zogenoemde ‘ontslagdecreet’ goed. Hierdoor wordt de ontslagprocedure van statutaire personeelsleden van gemeenten, OCMW’s en provincies gelijkgetrokken met dat van contractuele personeelsleden. Statutaire personeelsleden van de lokale en provinciale besturen komen zo voor de arbeidsrechtbank te staan in plaats van voor de Raad van State bij een betwisting van een ontslag. Indien de rechtbank oordeelt dat het ontslag onterecht was heeft de betrokkene enkel recht op een schadevergoeding, maar wordt hij niet terug in dienst genomen.
Vooral dit laatste heeft verregaande gevolgen meent Gert Vlasselaer, federaal secretaris van ACOD LRB. “Een statutair ambtenaar was beschermd door zijn statuut, waardoor hij onafhankelijk kon optreden en corrupte praktijken binnen een bestuur een halt kon toeroepen. Hij moest immers niet vrezen voor zijn job indien hij bijvoorbeeld bepaalde onwettige betalingen, op aandringen van de burgemeester, niet wou doorvoeren. Vandaag moet hij wel vrezen voor zijn job, want in de praktijk zien we dat sommige besturen statutaire personeelsleden die correct en volgens het boekje werken van de ene op de andere dag ontslaan.”
“In de publieke opinie leeft het idee dat het statuut een overblijfsel uit het verleden is en dat dit anno 2025 toch niet meer nodig is”, gaat Gert Vlasselaer verder, “maar ze vergissen zich. Als je aan diezelfde mensen zou vragen of ze akkoord zijn dat hun buurman minder belastingen moet betalen omdat hij een verkiezingsbord van de burgmeester in zijn tuin heeft geplaatst, zullen ze gegarandeerd niet akkoord gaan. Ze zullen ook niet akkoord gaan met het feit dat een burgemeester zijn privé vervoerskosten of zijn privé telefoonrekening laat terugbetalen door de gemeente. Of dat facturen van kennissen en vrienden van de burgemeester of schepenen door de gemeente worden terugbetaald.”
Dit zijn geen uit de lucht gegrepen voorbeelden, maar zaken die we op het terrein zijn tegengekomen in dossiers waar besturen gebruik hebben gemaakt van het ontslagdecreet. Sommige malafide burgemeesters en schepenen voelen zich ongenaakbaar en duwen hun wil door. De correct handelende statutaire ambtenaar die in zijn of haar weg staat, wordt op basis van het ontslagdecreet ontslagen. De eventuele schadevergoeding en proceskosten schrikken deze mandatarissen niet af omdat dit toch op kosten van de gemeente valt. Dit is net het verschil met de private sector waar werkgevers wel uit eigen zak de eventuele schadevergoedingen en proceskosten moeten betalen.”
“Wij hopen dan ook dat het Grondwettelijk Hof het ontslagdecreet vernietigt zodat lokale en provinciale ambtenaren die correct volgens de regels werken en corruptie aan de kaak stellen, niet moeten vrezen voor hun job”, besluit Gert Vlasselaer.
Ter info: Het ‘ontslagdecreet’ is het Decreet van 16 juni 2023 tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005 en het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de beëindiging van de hoedanigheid van het statutaire personeelslid
Nog vragen?
Gert Vlasselaer, federaal secretaris ACOD LRB – 0478 66 41 18