Op 20 maart 2021 heeft de Turkse regering zich, met totale minachting voor het democratisch proces, teruggetrokken uit het Verdrag van Istanbul over het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen.
Turkse vakbonden en vrouwengroepen veroordeelden de daad en gingen de straat op. EPSU, het EVV, de Raad van Europa en de Europese Unie sloten zich allemaal aan bij de veroordeling van het besluit, dat zonder enige discussie in het Turkse parlement werd genomen. Vrouwen, meisjes en leden van de LGBT+-gemeenschap zullen hier de dupe van worden.
De Turkse regering rechtvaardigt haar optreden door te verwijzen naar familiewaarden en cultuur. Cultuur, traditie, familie en eer zijn geen rechtvaardiging voor psychologisch, fysiek en seksueel geweld, seksuele intimidatie, gedwongen abortus en gedwongen sterilisatie. Maar Turkije staat niet alleen in Europa. Rusland noch Azerbeidzjan heeft het verdrag ondertekend en Rusland behoort tot een grotere groep landen die IAO-verdrag 190 om geweld tegen vrouwen een halt toe te roepen, niet heeft geratificeerd. Hiertoe behoren het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Moldavië en Armenië, en ook verschillende EU-lidstaten – Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Letland, Litouwen en Slowakije. De Europese Commissie heeft toegezegd wetgeving in te voeren als niet alle landen het verdrag ondertekenen en ratificeren en het is hoog tijd dat Commissievoorzitter Von der Leyen en Commissaris voor gelijke kansen Dali dit nu voorstellen.
Het is uiterst zorgwekkend dat ook de Poolse regering heeft aangegeven dat zij zich mogelijk uit het Verdrag van Istanbul zal terugtrekken. Zij lobbyt bij andere conservatieve regeringen in de EU die het Verdrag niet hebben geratificeerd en is zelfs met de Sloveense regering in gesprek over het ondertekenen van een nieuw verdrag. Dit verdrag zou de nadruk leggen op het gezin boven het individu en abortus en huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht verbieden. Dit zou een belediging zijn van de waarden van de Europese Unie, de Raad van Europa en het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Polen wordt al onder de loep genomen door de Commissie in verband met vraagstukken op het gebied van de rechtsstaat en door de Commissie voor democratie door middel van het recht van de Raad van Europa – de Commissie van Venetië.
De Poolse regering is herhaaldelijk veroordeeld omdat zij er niet in is geslaagd de LGBT+-gemeenschap te beschermen tegen haatzaaiende taal, gewelddaden en discriminatie en omdat zij het recht op abortus heeft afgeschaft. Hongarije en Slovenië bewandelen vergelijkbare paden, waarbij zij de rechten van vrouwen en LGBT+, journalisten en de vrijheid van de media aanvallen en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ondermijnen. Deze acties zijn mogelijk omdat machthebbers als die van de Europese Volkspartij ze te lang hebben gedoogd. EPSU zal solidair zijn met werknemers en vakbonden bij de verdediging van onze democratische waarden en mensenrechten.
Meer informatie via deze link naar EPSU.
*** Gedeelte nieuwsbrief vertaald met www.DeepL.com/Translator ***