Actueel
Lettertypes/grootte

Op 24 november 2023 organiseerde EPSU, onze Europese vakbondskoepel van de openbare diensten, een conferentie voor gendergelijkheid. Delegaties uit 28 landen kwamen hiervoor samen in Rome.

Sabine Descamps, ondervoorzitter Vlaamse regio, en Martine Ugolini, voorzitter Waalse regio, vertegenwoordigden ACOD LRB - CGSP ADMI op de conferentie. Het werd een boeiende dag waarop informatie, onderzoeksresultaten en ervaringen werden gedeeld. We leerden meer over de aanpak van de campagne 'You call this equality?' (noem jij dat gelijkheid?) die in IJsland resulteerde in een breedgedragen vrouwenstaking. Of het speciale programma van de Duitse vakbond Ver.di dat jonge vrouwen ondersteunt om zich te (kunnen) engageren in de vakbond.

De conferentie vond plaats aan de vooravond van de Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen, die in Rome massaal veel mensen op de been bracht. Recent werd in Italië een jonge studente vermoord door haar ex-vriend. Haar zus schreef een open brief waarin ze stelt dat femicide geen passioneel misdrijf is, maar een machtsmisdrijf. "De moordenaars zijn niet ziek, ze zijn de gezonde zonen van een patriarchaal systeem." De brief heeft zeer veel losgemaakt en mensen beroert. Het leidde naar een gezamenlijk wetgevend initiatief van de uiterst rechtse presidente Giorgia Meloni en Elly Schein, topvrouw van de linkse oppositie. Het parlement keurde de verstrenging van de wetgeving unaniem goed.  

EPSU Verklaring van Rome

De delegaties uit de verschillende Europese landen namen op de conferentie de volgende verklaring aan:

Op de EPSU Conferentie voor vrouwen- en gendergelijkheid van 24 november 2023 zijn we samengekomen om onze standvastige inzet te bekrachtigen voor vrouwen- en gendergelijkheid.

Wij zullen niet alleen vechten om onze rechten te verwerven, maar veroordelen ook de zorgwekkende toename van aanvallen op fundamentele rechten en vrijheden, in het bijzonder op de rechten in verband met seksualiteit en voortplanting, en het doel van volledige gendergelijkheid.

Deze rechten van velen liggen onder vuur. Het is cruciaal om te vechten tegen alle vormen van racisme en discriminatie, inclusief agressie en geweld tegen vluchtelingen, buitenlandse arbeiders, Roma en LGBT+ mensen, en alle bevolkingsgroepen die gestigmatiseerd worden omwille van seksuele geaardheid, genderindentiteit, een handicap, etnische afkomst of echte of veronderstelde religie.

Wij zullen blijven druk uitoefenen voor juridische kaders die rechten in verband met seksualiteit en voortplanting garanderen, inclusief het recht op vrije, veilige en legale abortus. Wij zullen de solidariteit tussen de leden van EPSU blijven koesteren, in het bijzonder ter verdediging van democratische en syndicale rechten, vrouwen- en LGTB+ rechten.

Privatiseringen en besparingen in openbare diensten treffen vrouwen harder en vergroten de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daarom roepen wij op tot meer inspanningen om armoede te bestrijden, overwegend dat deze een grotere impact heeft op vrouwen, kinderen en mensen in kwetsbare situaties. We vragen acties om het hoofd te bieden aan het stijgend aantal werkende armen en om de commercialisering van de zorg terug te draaien.

We zetten ons verder in om sterke acties op te zetten tegen de loon- en pensioenkloof; voor druk uit te oefenen om het principe van gelijk loon voor gelijk werk door te voeren; tegen elke vorm van ongelijk loon op basis van leeftijd, afkomst, ethniciteit, nationaliteit, gender, handicap, seksuele geaardheid, geloof of locatie.

Wij hebben deze datum van onze conferentie bewust gekozen om de Internationale Dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen te herdenken. Gendergerelateerd geweld is een plaag die te veel mensen treft. Wij zijn niet van plan om stil te staan, maar om te handelen en op te staan voor onze rechten. In dit historisch moment willen we het onnoemelijk leed beklemtonen dat vrouwen ondergaan in de brutale oorlogen, waarbij het geweld hen rechtstreeks fysiek treft. Wij bevestigen ons verzet tegen elk gewapend conflict als middel om politieke geschillen tussen staten op te lossen.

Wij zullen verder werken om ervoor te zorgen dat Europese regeringen de Conventie van Istanboel (EN), de ILO Conventie 190 (NL) en de bijhorende Aanbeveling 206 (EN) ratificeren en volledig uitvoeren. We zetten ons verder in om de Verklaring van Madrid aangenomen in 2022 te implementeren over de rol van sectoraal sociaal overleg om geweld door derden en agressie op het werk te voorkomen, huiselijk geweld inbegrepen. 

Wij zullen de acties tussen de EPSU-sectoren blijven stroomlijnen en we zullen ons inzetten om sociaal overleg en collectieve onderhandelingen te versterken nationaal en op EU-niveau, met een herziening van het EU kaderakkoord van sociale partners uit 2007 tegen agressie en geweld op het werk, om het te actualiseren en een juridische waarde te geven. Wij benadrukken het belang van vorming en opleiding om gelijkheid te onderhandelen met actieve deelname van vrouwelijke onderhandelaars. Vrouwen, net als mannen, moeten vrij zijn om het leven te leiden dat zij willen, eender waar ze leven. EPSU is solidair met iedereen die vecht voor vrijheid, laat hun stem duidelijk horen om te verzekeren dat hun strijd nooit zinloos is en zij niet alleen staan.

Rome, 24 november 2023

Foto: Flash mob  'Doorbreek de stilte'

1124 WGEC Roma IMG 7768 WEB 

Betoging tegen geweld op vrouwen 25/11/2023

20231125 Rome

Martine Ugolini en Sabine Descamps

MartineSabine

Aanvaarden van de Verklaring van Rome 2023

1124 WGEC Roma IMG 7754 WEB