Massale ziektemeldingen bij de politie

In Brussel melden politiemensen zich massaal ziek. Maar ook in de andere delen van België lopen de ziektemeldingen binnen. De mensen zijn uitgeput. Het aanslepend personeelstekort, de talloze overuren, de mentale opdoffers door de talloze aanvallen op het statuut. Het is voor veel politiemensen genoeg geweest. En wij verwachten dat morgen het aantal zieken nog zal toenemen.

Wij vernemen dat verschillende commissariaten in Brussel gesloten worden omdat er geen politiemensen meer ter beschikking staan. Het is zoeken naar beschikbare mensen om de top die morgen start te beveiligen. En nog begrijpt de minister het niet. Want we lezen in de media tot onze grote verbazing dat minister Jambon het syndicaal overleg constructief noemt. Al maanden moeten wij aan onze achterban laten weten dat de minister weinig ruimte geeft om te onderhandelen in de belangrijke dossiers. Erger nog de aanval op het ziekte contingent is stiekem gestart, pas na aandringen kregen we te horen dat ook ons contingent afgeschaft zou worden. En terwijl de beslissing al voor de zomer genomen werd hebben we nog steeds geen teksten gekregen en weten we dus nog steeds niet waar we aan toe zijn, laat staan dat we kunnen onderhandelen. 

Dus na het verhogen van de pensioenleeftijd, de minder gunstige pensioenberekening, het gesplitst pensioen, het afschaffen van de meeste toelagen, de mededeling dat de overheid makkelijker en vaker tucht wil uitspreken… het houdt niet op, is het voor d emensen genoeg geweest. Het verwonderd ons dan ook niet dat deze epidemie uitbreekt. Dit is niet ingegeven door de vakbonden. Dit komt doordat de mensen het beu zijn, kotsbeu.

Als politiemensen beschoten worden, als er doden vallen komen de politici ons vertellen hoezeer ze onze inzet waarderen, maar tegelijkertijd lanceren ze de ene aanval na de andere op ons statuut. De mensen geloven niet meer in de goede wil van de politiek. Het is hoog tijd dat er andere signalen komen. Dat personeelstekorten van 30 en 40% weggewerkt worden. Dat  mensen die afstuderen aan de politieschool en hun overbelaste collega’s willen gaan helpen niet langer achter een computer gezet worden om ANPR hits af te drukken en in een bakje te leggen. Een job die al lang geautomatiseerd had moeten zijn. Dat de boodschap komt dat het ziektecontingent behouden blijft. Dat politiewerk erkend wordt als zwaar beroep. Er zijn veel kansen om een positief signaal te geven.

Een positief signaal is dringend nodig, Wij wachten meneer de minister. ;

  

 

Pin It on Pinterest