Gesprek met de minister laatste kans om acties te voorkomen.

Nadat op het onderhandelingscomité vorige week bleek dat er nog steeds geen oplossing was voor de betaling van de km-vergoeding en de onderhandelaar van de minister geen mandaat had om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de vakbonden, was voor de ACOD de maat vol.  Geen enkele blijk van waardering werd gegeven aan de politie. We eisten een gesprek met de minister alvorens we nog zouden deelnemen aan een onderhandeling of overleg. Dat gesprek komt er nu woensdag, de minister ontvangt dan de vakbonden.

De KM vergoeding. 

Het verhaal van de km-vergoeding is intriest. Het begon in het voorjaar toen aan andere ambtenaren de km-vergoeding werd toegezegd. Eerst werd er in twijfel getrokken of het politiepersoneel wel in aanmerking kwam voor deze vergoeding. Vervolgens zou dat wel zo zijn maar weigerden de lokale besturen dit te betalen wegens geen geld. Dan werd er toegestemd dat er federaal budget gezocht zou worden, ook voor de lokale politie. Toen dat er was en het dossier naar de inspecteur van financiën ging, heeft die het tegengehouden omdat hij vindt dat wie anders ook met de wagen komt dat niet moet krijgen en het enkel gegeven moet worden aan wie normaal met het openbaar vervoer komt en nu met de wagen is moeten komen. Maar deze beslissing werd niet gecommuniceerd naar de vakbonden. Enkel toen we vorige maand vroegen wanneer de km-vergoeding betaald zou worden, kwam na lang aandringen het antwoord dat er een probleem was. De overheid is dan tegen die beslissing in beroep gegaan. Terwijl dit beroep nog loopt, liet de overheid donderdag dan weten dat enkel de leden van de federale politie de km-vergoeding zouden krijgen. Na hevig protest en wat heen en weer bellen met het kabinet werd dan toegegeven dat de vergoeding toch aan iedereen betaald zou worden. Op onze vraag wat dan de betekenis nog is van het beroep kon de overheid niet antwoorden. Dit verhaal is een triest voorbeeld van hoe de onderhandelingen er aan toe gaan. Er worden beloftes gemaakt die weer worden ingetrokken, informatie wordt achtergehouden, de onderhandelaar krijgt geen mandaat om beslissingen te nemen.

 Het is genoeg geweest!

Voor ons was afgelopen donderdag de maat dan ook vol. We hebben samen met de andere vakbonden een duidelijk standpunt ingenomen. We komen niet meer aan tafel voor de minister ons ontvangt en de problemen met ons bespreekt. Maar er moet meer gebeuren dan dat, er moeten ook oplossingen komen. Er moet een blijk van waardering komen. Wij vroegen donderdag een Covid-premie van 500 euro netto voor de politie. De minister zou dat willen onderzoeken was toen het antwoord. Wij willen nu woensdag horen wat de minister te zeggen heeft over ons voorstel.

Acties worden onvermijdelijk!

Maar als er geen oplossing komt zijn acties onvermijdelijk. Onze kameraden van de Brusselse regio van ACOD hebben al laten weten dat ze de actie van NSPV zullen steunen om geen Covid-overtredingen of gewone verkeersovertredingen te schrijven. Wij wachten het resultaat van woensdag af om te beslissen welke vorm onze acties zullen aannemen. De politiediensten zijn erkend als essentiële dienst. Zij moeten er voor zorgen dat wie zich niet aan de regels houdt om de verspreiding van het virus te beperken, wordt aangepakt. Want hoe meer mensen de regels naast zich neerleggen, hoe moeilijker het wordt om de pandemie te bestrijden. Dat is belangrijk werk en we gaan dan ook niet oproepen om dat niet meer te doen als we dat kunnen vermijden. Maar dan moet er woensdag wel iets op tafel komen waaruit de waardering voor de politie als essentiële dienst blijkt.

 

Pin It on Pinterest