De ministerraad heeft voor de zomer beslist dat het systeem van het ziektecontingent afgeschaft moet worden bij de federale ambtenaren en de bijzondere korpsen. Politie, brandweer en civiele bescherming dreigen dus ook hun inkomensgarantie tijdens een periode van ziekte te verliezen.
Voor ons is het heel duidelijk: niemand mag financieel gestraft worden als hij ziek wordt!
Als we zeggen niemand, dan bedoelen we ook niemand, of je nu werkt voor de overheid, in de privé of als elders. Het is aan geen enkele zieke uit te leggen dat een dokter moet zeggen: ik schrijf u deze medicatie of therapie voor en 40% loonverlies gedurende drie maanden. Dan zal u snel weer beter worden! Eigenlijk wil dit zeggen ‘je zal wel moeten gaan werken of u nu hersteld bent of niet’ anders zal het je financieel zuur opbreken.
Tevens tonen de cijfers aan dat de meeste politiemensen hun loopbaan afsluiten met een overschot aan ziektedagen. De meeste hebben ze dus gelukkig niet nodig, het gaat dus maar om een klein deel van de politiemensen die op het einde van de loopbaan alle ziektedagen nodig hebben gehad. En ja, in enkele gevallen zou het kunnen dat er misbruik was. Maar dan hoef je diegene die echt ziek zijn niet te straffen door het systeem af te schaffen. De meeste artsen zijn ook zeer streng wat het voorschrijven van ziektedagen betreft. En geen enkele ambtenaar kan ziek thuis blijven als er geen arts is die dat voorschrijft. Als je misbruik wil voorkomen moet je het onterecht voorschrijven van ziekte aanpakken en daar moeten de artsen orde op zaken stellen. Want ook hier zijn er dan enkelen die zich niet aan de regels houden en het voor alle andere artsen die wel correct zijn moeilijk maken.
Er is een bijkomend probleem voor politie en brandweer!
Ze moeten ook zorgen dat ze fysiek in orde blijven en gaan daarom vaak trainen in hun vrijetijd, wat weer extra risico op blesurres geeft. Blessures die niet erkend worden als arbeidsongeval en ook maken dat ze hun fysieke job niet kunnen uitvoeren. Ze worden ook jarenlang fysiek en psychisch belast en dat laat sporen na. Wanneer ze dan na jaren uitvallen door ziekte is de link niet altijd duidelijk met wat hen tijdens hun carrière overkomen is. Nu kunnen mensen die in jaren niet ziek geweest zijn dankzij de ziektedagen toch enkel maanden therapie volgen zonder loonverlies. Maar met het nieuwe systeem zouden we slechter af zijn dan in de prive.
Onze conclusie is duidelijk dit is geen vereenvoudiging maar een besparing!
Als je wil vereenvoudigen, schaf het systeem dan af maar schaf ook voor iedereen, ambtenaar en prive, het loonverlies af voor wie ziek wordt. Zorg voor een goede begeleiding van een zieken en pak misbruik aan. Dat is vereenvoudigen. Nu is het enkel besparen ten koste van ernstig zieke ambtenaren.