Afbeelding van Niek Verlaan via Pixabay

Zorg
Lettertypes/grootte

ACOD LRB is verheugd te kunnen melden dat er een akkoord werd gesloten over een financiële opwaardering van het personeel in de publieke en private zorg- en welzijnsvoorzieningen. De uitwerking van deze financiële opwaardering lopen niet gelijk tussen de private en publieke sector. In tegenstelling tot toekennen van een éénmalige premie (consumptiecheque) heeft de publieke sector geopteerd voor een blijvende, belangrijke en jaarlijks terugkerende oplossing, namelijk de verhoging van de eindejaarstoelage. Daarnaast komt wel een nieuw gemeenschappelijk verloningssysteem dat gebaseerd is op competenties (IFIC).

Blijvende erkenning voor de helden van de zorg

Nieuwe loonschalen, een structurele koopkrachtverhoging en een onmiddellijke eenmalige aanmoediging bieden perspectief voor de helden van de zorg.

Het personeel van de publieke woonzorgcentra, thuiszorg en kinderopvang krijgt in januari 2021 een financiële aanmoediging in de vorm van een supplement op de eindejaarstoelage 2020. Gemiddeld gaat het over een verhoging met 423 euro. Voor het personeel van de woonzorgcentra bedraagt de verhoging gemiddeld 701 euro waarmee een historische achterstand wordt weggewerkt. Dit bedrag wordt begin 2021 uitbetaald.

Vanaf december 2021 gaat het om een jaarlijks terugkerende verhoging. Ook het personeel van de vrijetijdsdiensten bij lokale besturen (cultuur, jeugd en sport) krijgt vanaf december 2021 dezelfde verhoging van 423 euro.

Competentie in plaats van diploma’s en jaren dienst

Er komt ook een nieuw gemeenschappelijk verloningssysteem (IFIC) voor alle zorg- en welzijnszorgvoorzieningen van de publieke en de private sector. Dit moet toelaten personeelsleden meer te verlonen volgens hun competenties en minder op basis van diploma’s en jaren dienst. Voor de woonzorgcentra gebeurt dit al in 2021, voor de andere sectoren meer gespreid in de tijd. 

Meer werkbaar werk

Het is nu zaak ook te zorgen voor meer werkbaar werk en meer handen in de zorg. Die vallen onder de zogenaamde 'kwalitatieve maatregelen' waarvoor de Vlaamse Regering ook een belangrijk bedrag op tafel legt. Deze kwalitatieve maatregelen zullen in de loop van het voorjaar verder uitgewerkt worden.

Documentatie en vragen

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het ABB (Agentschap van Binnenlands Bestuur).

Nog vragen over dit deelakkoord? Of wenst u het 'voorakkoord Via6' en/of het 'deelakkoord koopkracht publieke sector' te ontvangen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.