Zorg
Lettertypes/grootte

De Europese federatie van vakbonden in de publieke sector, voert deze week actie. Overal in Europa vragen werknemers van de zorg- en welzijnssector meer middelen, voldoende beschermingsmiddelen, veilige arbeidsomstandigheden, investeringen voor de toekomst...

 

Voer mee 'coronaproof' actie

Steun de eisen van EPSU voor meer loon, meer personeel en een goede zorg voor iedereen: stuur een foto van jouw werkvloer met het campagnebeeld via WhatsApp naar 0032 474 626633 of via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brief naar leden van het Europees parlement

(originele Engelse tekst)

Vandaag, 26 oktober 2020, heeft EPSU een brief gestuurd naar alle leden van het Europees parlement om steun te vragen voor onze strijd voor de zorg en het welzijnswerk na de pandemie.

Van 27 tot 30 oktober zullen gezondheidswerkers in heel Europa mobiliseren, activiteiten organiseren en hun voorstellen voor de toekomst bekend maken.

Door de tweede golf van de pandemie, gestart nog voor de winter is begonnen, staat de zorg opnieuw onder zware druk en worden de structurele problemen van de gezondheidssystemen in heel Europa blootgelegd. Ziekenhuizen en zorgpersoneel hebben in verschillende Europese landen gebrek aan adequate gezondheids- en veiligheidsmaatregelen en aan de nodige beschermingsmiddelen tegen de opnieuw stijgende besmettingen. Vele werknemers voelen zich nog steeds uitgeput en gestresseerd door de eerste gold.

Reeds vele jaren uitte EPSU, samen met andere organisaties, de bezorgdheid over het tekort van 1 miljoen zorgprofessionals in Europa. Dit tekort loopt op tot bijna twee miljoen als we alle jobs rekenen in de zorg- en welzijnssector. De voorspelling was dat er in 2020 een tekort van 600.000 gezondheidswerkers zou zijn en 230.000 artsen. Deze tekorten, samen met de jaren van desinvestering en verslechteren van de arbeidsvoorwaarden, zijn nu de grootste obstakels in de veerkracht van onze gezondheidssystemen en strijd tegen het virus.

Daarom mobiliseren we. Er is dringend nood aan een grondige hervorming van de gezondheidszorg op nationaal niveau en we hebben een Europese Unie nodig die in staat is om deze inspanningen te ondersteunen en diegenen te betrekken, die dagelijks werk maken van een kwalitatieve gezondheidszorg voor miljoenen burgers in Europa.

We hebben je steun op dit cruciaal moment nodig, in het bijzonder om de druk op de lidstaten te handhaven om meer te investeren in zorg en welzijn. De komende maanden zal je gevraagd worden om bij te dragen aan het uittekenen en doorvoeren van de nextGenEU, alsook om het voorstel te bespreken om de rol van de EU in de zorg te verbeteren. Wij zien dit als sleutelelementen in de strijd om de publieke gezondheidszorg en welzijnsector op lange termijn te transformeren en er in te investeren.

Wij vragen de EU om bij te dragen tot meer veiligheid en paraatheid van de werknemers. De financiering van het EU4health programma moet terug opgetrokken worden tot minstens 9 miljard euro, en de overheidsbudgetten moeten beantwoorden aan de noden van de gezondheidssystemen in alle lidstaten.

Op de EPSU-website vind je het overzicht van alle acties samen met de oproep bijgevoegd bij deze brief. Jouw steun aan onze actieweek is heel belangrijk voor ons en we vragen jou:

  • om een foto te nemen met het campagnebeeld van de actieweek
  • plaats deze foto op je mediakanalen met hashtag #EU4health4all

Verpleegpersoneel, artsen, zorgassistenten, personeel van de ouderen- en gezinszorg en andere werknemers in de frontlinie mobiliseren en ditmaal zal applaus niet volstaan.

We bedanken je op voorhand voor je steun en blijven beschikbaar om samen te overleggen en van gedachten te wisselen wat er mogelijk is om de toekomst van de gezondheidszorg in Europa te verbeteren.