Verontwaardiging en onbegrip, dat is onze reactie op de facebook post van Pascal Smet (staatssecretaris voor het Brussels hoofdstedelijk gewest) over de politieachtervolging en de rellen in Anderlecht van afgelopen zaterdag.
Hoe je het ook leest, je kan niet anders dan interpreteren dat volgens de staatssecretaris de politie alle schuld treft voor de dood van Adil. Die interpretatie begrijpen wij niet. De politiemensen deden hun werk, wanneer iemand een controle tracht te ontvluchten dan is daar een reden voor. Die reden kennen de politiemensen niet wanneer de achtervolging start. Het is hun job om dan de achtervolging in te zetten. Dat is gevaarlijk werk en dat verdient respect, ook, neen vooral, van iemand als de staatssecretaris voor het Brussels hoofdstedelijk gewest.
Dat die jongen gestorven is, dat is vreselijk, het gevolg van een foute keuze van die jongen, niet van de politiemensen. Het was zijn keuze om te vluchten voor een politiecontrole. De politiemensen verdienen het niet dat de staatssecretaris nu de dood van die jongen in hun schoenen wil schuiven. Ondanks het feit dat de staatssecretaris aanhaalt dat het gerecht zijn werk moet doen, kan hij het toch niet nalaten om alvast zijn oordeel over het politieoptreden mee te geven. Alzo speelt hij de jongeren die de rellen veroorzaakten in de kaart, zij krijgen van Pascal Smet bevestiging dat het optreden van de politie niet correct was. Wel beste staatssecretaris, het enige verstandige dat je nu kan doen is je verontschuldigen tegenover de politiemensen voor jouw reactie. Maar verontschuldig je ook tegenover de familie van Adil wiens dood je aangrijpt om even de politie door het slijk te halen.
Om dan ook nog eens de schuld van de rellen die uitbreken in de schoenen van de politie te schuiven. Dat is weer een brug te ver. Want meneer de staatssecretaris, het is de politiek die als hoofd van de bestuurlijke politie moet zorgen voor de openbare orde. Het is de politiek die moet zorgen dat alle jongeren in deze samenleving dezelfde kansen en rechten hebben. Het is de politiek die moet investeren in onderwijs, buurtwerking en cultuur. Het is de politiek die er alles aan moet doen om te zorgen dat we een samenleving hebben die niemand uitsluit, dat is niet de taak van de politie. De politie waakt er over dat de regels die de politiek maakt nageleefd worden. De politie moet zorgen dat iedereen die de regels niet respecteert geïdentificeerd wordt en overgedragen wordt aan de rechterlijke macht. En waar we kunnen, zullen we initiatief blijven nemen om het samenleven te bevorderen, zullen we blijven investeren in de wijkwerking en de nabijheid. Want de inspanningen van die politiemensen veegt u nu ook even van de tafel als onbestaande. Dat is zeer jammer en getuigt van bitter weinig respect voor de politie.